skip to Main Content
Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne

image
16.3.2022

Od kilku lat Marki są wielkim placem budowy, powstają coraz to nowe inwestycje mieszkaniowe. Automatycznie z roku na rok rośnie liczba mieszkańców. Jest ich obecnie ponad 33 tys. W tej sytuacji niezbędna była inwestycja w rozbudowę bazy edukacyjnej i rekreacyjnej. Obiekt powstał z myślą o szerokiej grupie użytkowników – z inwestycji mogą korzystać wszyscy mieszkańcy Marek w każdym wieku. Przy realizacji zastosowano najwyższe standardy ekologiczności.

Lokalizacja:
Miasto Marki, ul. Wspólna 40-42


Czas realizacji: 21-03-2018 (rozpoczęcie budowy) – 31-10-2019 (zakończenie robót budowlanych i oddanie do użytkowania budynku „B”). Budowa trwała zaledwie rok i 7 miesięcy


Jaki problem miał rozwiązać ten projekt?
Od samego początku ideą przyświecającą inwestycji było zaprojektowanie i wybudowanie obiektu spełniającego rolę serca edukacyjno-rekreacyjnego w mieście Marki w oparciu o najnowocześniejsze technologie w zakresie oszczędnej eksploatacji w poszanowaniu środowiska naturalnego.W tym celu ogłoszony został konkurs na projekt Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego. Kompleks został zaprojektowany przez pracownię architektoniczną PUNKT ZERO, specjalizującą się w innowacyjnych technologiach z zakresu energetyki i ekologii budynków, a konsultacje na etapie projektu prowadzone były przy udziale przedstawicieli urzędu miasta Marki, radnych Rady Miasta oraz specjalistów ds. efektywności energetycznej.


Realizacja: Blisko 15 tys. m2 powierzchni inwestycji, zostało podzielone na dwa budynki. Gmach A pełni funkcję edukacyjną i wybudowano w nim szkołę podstawową wraz z biblioteką oraz blokiem żywieniowym. Budynek B natomiast został poświęcony sportowi i rekreacji. Znajdują w się w nim basen sportowy i rekreacyjny wraz z wydzieloną częścią SPA, a także pomieszczenia sportowe i sala teatralno – widowiskowa. Całość obiektu uzupełniają dwa boiska zewnętrzne wraz z przestrzenią do uprawiania lekkoatletyki oraz miasteczko ruchu drogowego. Kompleks został wyposażony w elementy sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu użytkowników: automatyczna regulacja natężenia światła dziennego w pomieszczeniach, stała temperatura, rekuperacja, czy certyfikowane i bezpieczne materiały budowlane i wykończeniowe to tylko niektóre z elementów. Kompleks z założenia jest „zero-energetyczny”, co oznacza, że w rocznym bilansie zużywa tyle energii, ile sam wyprodukuje. Osiągnięto to dzięki zastosowaniu systemu odnawialnych źródeł energii, takich jak panele fotowoltaiczne, pompy ciepła, zaawansowane systemy odzysku energii cieplnej i urządzenia do produkcji energii elektrycznej z gazu. W budynku B zastosowano agregat kogeneracyjny produkujący prąd. Ciepło ze spalania jest wykorzystywane do podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Zastosowano także mechanizm odzysku ciepła ze ścieków prysznicowych. Ważnym elementem jest również fotowoltaika. Instalacja na dachu, o mocy 60kW, produkuje zieloną energię, która na bieżąco będzie zużywana przez budynek. Dodatkowo budynek posiada właściwości termoizolacyjne na najwyższym poziomie.
Obiekt wyposażony w urządzenia oszczędzające wodę, dachy bagienne i zbiorniki retencyjne. Charakterystycznym elementem budynku jest dach składający się z dwóch obszarów tj. dach zwykły w obszarze posadowienia central wentylacyjnych i dach zielony typu bagiennego. Roślinność bagienna została sprowadzona specjalnie na tą powierzchnię z Borów Tucholskich. Zielony dach ma właściwości oczyszczające powietrze, tłumi hałas, magazynuje wodę opadową, odciąża sieć kanalizacyjną, jest doskonałym siedliskiem dla wielu gatunków fauny i flory, a odpowiednio zagospodarowany pełni funkcje rekreacyjne. Zastosowane technologie przyczyniają się do efektywnej ochrony środowiska, komfortu użytkowania i wydajności budynku.


Budynek został wyposażony w system BMS, który posłuży do kontroli pracy większości urządzeń oraz do łączenia wielu pracujących systemów w jedną całość. Umożliwi także zarządzanie źródłami energii cieplnej i elektrycznej, sterowanie systemem nawadniania zieleni, czy oświetleniem w pomieszczeniach. Poziom wody w każdej z sekcji dachu będzie monitorowany przez system BMS. Ciągłej kontroli będą poddawane także parametry wody w 25-metrowym basenie sportowym, zlokalizowanym w budynku B.
To obiekt oszczędny, komfortowy i zbudowany w poszanowaniu środowiska naturalnego. Inne rozwiązania ekologiczne zastosowane w MCER to: autorski system wentylacji klas szkolnych opierający się na indywidualnych centralach rekuperacyjnych – centrale wentylacyjne sprzężone są z pompami ciepła powietrze-powietrze zlokalizowanymi na dachu, które w zależności od pory roku grzeją lub schładzają powietrze, kontrola BMS nad szczelnością rur, system ogrzewania budynku A oparty o pompy ciepła, baterie spełniające wymogi certyfikatu BREEAM.


Od samego początku jego pionierski projekt zakładał zastosowanie najbardziej wydajnych rozwiązań technologicznych, ekologicznych oraz wspierających ochronę środowiska, uwzględniając przyszłą edukację proekologiczną i wyznaczając najlepsze trendy w promocji poszanowania środowiska naturalnego nie tylko w Mieście i Gminie Marki, ale w całej Polsce – stając się wizytówką dobrego, zrównoważonego, zielonego budownictwa.


Kto skorzystał na inwestycji i jakie są korzyści?
Budynek A. Podstawowym przeznaczeniem obiektu jest siedziba szkoły. Budynek mieści pomieszczenia służące programowi dydaktycznemu dla uczniów szkoły podstawowej, a także funkcje dodatkowe obsługujące całe założenie, tj. zespół żywienia oraz zespół biblioteczny. Funkcje te są dostępne bezpośrednio z budynku szkoły, a także posiadają niezależny, odrębny, bezpośredni dostęp z placu wejściowego. Zespół żywienia i biblioteka zostały zaprojektowane w taki sposób, aby zapewnić niezależną obsługę uczniów szkoły i pozostałych użytkowników.


Otoczenie budynku: ścieżki rowerowe, stanowiska ładowania samochodów elektrycznych, 8 miejsc parkingowych na potrzeby systemu ‘car sharing’ (wspólnych dojazdów samochodem). Budynek został zaprojektowany jako w pełni dostosowany dla osób niepełnosprawnych.


Budynek B. Pełni funkcję zaplecza sportowo-widowiskowego dla uczniów szkoły oraz dla użytkowników zewnętrznych. Na pierwszej kondygnacji zgrupowano funkcje sportowe: halę sportową z widownią, salę sportów walki, salę fitness, siłownię, wraz z pomieszczeniami je obsługującymi, tj.: szatniami z zapleczem sanitarnym, szatnią główną, magazynami, ogólnodostępnymi toaletami. W budynku jest również umiejscowiona dwukondygnacyjna sala widowiskowa z widownią dla 347 osób.


Na drugiej kondygnacji wiodącą funkcją użytkową jest hala basenu, mieszcząca basen sportowy, basen rekreacyjny, basen dla dzieci, zjeżdżalnię, basen rekreacyjny i brodzik dla dzieci. Dodatkowo, osobną funkcjonalnie grupą pomieszczeń, do której zapewniono bezpośredni dostęp z hali basenowej, jest zaprojektowany we wschodniej części budynku zespół odnowy biologicznej – Strefa SPA. W jego skład wchodzą pomieszczenia saun, groty śnieżnej i groty solnej wraz z natryskami i toaletą, a także pomieszczenie odpoczynku.


Kompleks MCER powstał nie tylko z myślą o uczniach. Przede wszystkim – dla mieszkańców w każdym wieku jako ekologiczna i piękna instytucja edukacyjna, rekreacyjno-kulturalna. W skład kompleksu wchodzi basen publiczny ze SPA, sala widowiskowa, biblioteka publiczna, stadion piłkarski, zespół zewnętrznych boisk sportowych i terenów zielonych, plac zabaw dla dzieci oraz miasteczko ruchu drogowego.


MCER jest fenomenem na skalę ogólnopolską – jest pierwszym budynkiem użyteczności publicznej, który uzyskał certyfikat BREEAM (BRE Environmental Assessment Metod) na poziomie „very good” potwierdzający wysoki poziom praktyk w zakresie zrównoważonego budownictwa i oszczędnej eksploatacji nieruchomości.


Koszt inwestycji oraz wykonawca: inwestorem projektu są Mareckie Inwestycje Miejskie Sp. z o.o.. Kompleks został zaprojektowany przez pracownię architektoniczną PUNKT ZERO, specjalizującą się w innowacyjnych technologiach z zakresu energetyki i ekologii budynków. Generalnym Wykonawcą projektu została firma Budimex SA. To największa inwestycja samorządowa w powiecie wołomińskim. Całkowity budżet miasta Marki w 2019 roku wynosił 234.197.122 zł. Całkowity koszt inwestycji Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego zamknął się w kwocie 111.934.193,06 PLN. To blisko połowa rocznego budżetu miasta. Montaż finansowy. Wysokość dofinansowania: 10.181.304 zł – dotacja, 15.271.956 zł – pożyczka.


Źródło finansowania inwestycji: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach programu priorytetowego „Poprawa jakości powietrza. Część V Budynki użyteczności publicznej o podwyższonym standardzie energooszczędności”.

Dowód sukcesu
W 2012 roku projekt Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego został nagrodzony przez Polskie Stowarzyszenie Budownictwa Ekologicznego (Polish Green Building Council). Ta nagroda  potwierdza unikalność obiektu i jest przyznawana za najlepszy ekologiczny projekt w danym roku.
GBS (Green Building Standard) to certyfikat otrzymany za podkreślenie znaczenia zdrowia, komfortu i wydajności użytkowników jako dominującego celu kreowania środowiska wewnątrz kompleksu MCER. To potwierdzenie jakości i zapewnienia przyjaznego, bezpiecznego i komfortowego środowiska dla użytkowników, przy zmniejszonym w stosunku do obowiązujących wymagań zużyciu energii.


Fundacja Zielony Feniks – to wyróżnienie dla Miasta Marki za osiągnięcia we wdrażaniu rozwiązań i technologii eko energetycznych i inwestycję.

Zielony Laur 2018, to prestiżowa nagroda przyznana w ogólnokrajowym konkursie Polskiej Izby Gospodarczej „Ekorozwój”  za szczególne osiągnięcia w dziedzinie ekorozwoju, propagowania  i wspierania ochrony środowiska naturalnego.
Sportowy obiekt roku 2019 – to wyróżnienie specjalne dla Inwestora – Miasta Marki przyznane za inwestycję Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego w konkursie „Budowniczy Polskiego Sportu i Klub Sportowa Polska”.

Ponadto: I ETAP KONKURSU „MODERNIZACJA ROKU & BUDOWA XXI W.” – MCER otrzymało nominację do finału; Budowa Roku 2019 – Budowlany Oskar 2019 przyznany  Generalnemu Wykonawcy w kategorii „Obiekty kultury, nauki i oświaty”;II ETAP KONKURSU „MODERNIZACJA ROKU & BUDOWA XXI W.” – Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne otrzymało wyróżnienie w kategorii „Nowy Obiekt”; “Perły Samorządu 2021” – kolejne wyróżnienie dla Miasta Marki za realizację MCER.

National Winner Green Cities Award 2021 – Projekt MCER znalazł się wśród europejskich pionierskich projektów ekologicznych.


Strona www Mareckiego Centrum Edukacyjno-Rekreacyjnego: https://mcer.pl/


Strona www spółki Mareckie Inwestycje Miejskie: https://mareckieinwestycje.pl/

Strona www Miasta Marki: http://www.marki.pl/

Autor tekstu: Renata Sowińska, Gł. Specjalista ds. Marketingu
Autorzy zdjęć: Mariola Gawron, Bartosz Makowski, Michał Szewczyk – Budimex SA


 

Back To Top
Strona Green City wykorzystuje pliki cookie i skrypty Google do anonimowej analizy korzystania z naszej domeny. Dzięki temu możemy dostosować funkcjonalność strony oraz skuteczność wyświetlanych reklam. Za Twoją zgodą używamy również skryptów i plików cookies Facebooka, Twittera, Linkedin i Google, aby zoptymalizować integrację z mediami społecznościowymi. Jeśli chcesz zmienić politykę używanych przez nas plików cookies i skryptów ꟷ kliknij w ustawienia poniżej.
Cancel